Založ si blog

A teraz niečo o mne.

V mojom predchádzajúcom blogu uviedla jedna čitateľka v komentári, že tie moje myšlienky sú vlastne len taká moja projekcia.

V jednom inom mojom blogu som už kedysi spomenul, že všetko čo tu píšem o hlúposti vychádza zo mňa, z mojich vlastných chýb, problémov a nedostatkov … z mojej vlastnej hlúposti o ktorej som kedysi nič nevedel, ale počas ôsmich rokov regresnej hlbinnej analýzy a piatich mesiacov v skupine som sa o nej dozvedel teda dosť.

Teraz túto hlúposť vidím aj na iných, ale kvôli chýbajúcej slobode slova, prejavu a názoru musím hrať s nimi  ich hru a predstierať, že ani ja ju na nich nevidím.

Postoj k pravde a teda aj ku kritike a sebakritike je na Slovensku podobný ako napr. v Číne … keď tam vznikne vo firme problém, je skoro nemožné dopracovať sa k vinníkovi, pretože kritika je tam považovaná tak ako v každej totalite asi za to najväčšie zlo.

Čitateľka si síce môj článok o „dedkovi“ prečítala, ale išiel mimo nej … asi nikto kto moje blogy sleduje a súhlasí s nimi si nemyslí, že sa v prvom rade týkajú jeho …. každý je presvedčený, že to čo sa v mojich článkoch neustále točí dookola … že ten dobrý, ten múdry, ten spravodlivý je ten on …. a že chyba je vždy v tom druhom sa vždy a jedine týkajú tých druhých☹.

Práve preto si uvedomujem ich obmedzený účinok …. je mi jasné, že po ich prečítaní sa každý vydá tou ľahšou cestou (tak, ako kedysi aj ja), seba vynechá, seba preskočí a kriticky zhodnotí niekoho iného, napr. autora😊.

Chápem, že pochopiť moje myšlienky tak, ako som ich myslel je pre bežného čitateľa v podstate nemožné …. to by sa musel najskôr dozvedieť pravdu o sebe, musel by najskôr pochopiť samého seba a múdrosť a teda aj sebapoznanie nie sú samozrejmé, nie sú lacné … práve naopak … sú veľmi drahé. Tak ako som už viackrát uvádzal, je ľahšie sa za múdreho považovať, než sa ním skutočne stať … a tým nemyslím, že ten múdry som už ja:-)

Viem, že niektoré moje myšlienky sa v mojich článkoch opakujú, ale písať o hlúposti vždy niečo nové, niečo objavné nie je v mojich možnostiach.

Aj tak si veľmi cením záujem mojich čitateľov, pretože čítanie mojich blogov nepovažujem za oddychové … vyžadujú rozmýšľanie, ale možno sa časom veci posunú dopredu …. možno sa predsa len niekto začne zamýšľať aj nad sebou a začne rozvíjať svoju schopnosť sebareflexie … a schopnosť prijať, vstrebať kritiku …. a tieto nové schopnosti začne odovzdávať aj ďalej, svojim deťom tak, aby sa naša spoločnosť mohla posunúť vyššie, bližšie ku skutočnej demokracii.

V Iráne sa spustili oslavy po útoku na Izrael.

14.04.2024

Z Blízkeho východu sa nikdy v dohľadnej dobe nešírila do sveta múdrosť, ale práve naopak … vždy to bol tzv. nepokojný región … veľmi jemne povedané … Čím je niekto hlúpejší, tým menej si to dokáže uvedomiť, takže tí celkom najhlúpejší si ju neuvedomujú vôbec … preto obidve, tzv. zúčastnené strany sú si skalopevne isté, že právo [...]

Newsfilter: Pellegrini sľuboval pokoj a zmier, prišla ešte väčšia nenávisť.

11.04.2024

KomentáreDenník Na ďalší39 Totality a posttotality sú kráľovstvá krivých zrkadiel, kde to čo je hore sa javí ako to dole a naopak … kde sa obeť mnohým javí ako agresor a naopak … kde v žiadnom prípade nejde o pravdu ale len o to, čo sa komu práve hodí … a je to to, čomu sa mu najpohodlnejšie verí … čo zodpovedá jeho pokrivenej optike, [...]

Správa o duševnom stave slovenskej spoločnosti 😊

24.03.2024

Prvé kolo prezidentských volieb dopadlo nad očakávania dobre … to asi nečakal nikto … a je v úplnom rozpore so všetkými predvolebnými prieskumami, našťastie😊 akoby si veľa voličov, ktorí v parlamentných voľbách zvolili súčasnú vládu uvedomilo, že až také jednoduché to nebude, že sa vlastne „tak trochu“ unáhlili, takže v týchto voľbách sa [...]

Demmin

Keď matky topili svoje deti. Hromadné samovraždy v nacistickom Nemecku

27.04.2024 12:00

Nacistická propaganda a strach z Červenej armády v apríli 1945 spôsobili, že v mestečku Demmin spáchalo samovraždu najmenej 900 ľudí.

vezuv

V okolí sopky Vezuv zaznamenali silnejšie zemetrasenie

27.04.2024 11:51

Oblasť okolo sopky Vesuv neďaleko juhotalianskej Neapola dnes ráno zasiahlo zemetrasenie o sile 3,9 stupňa.

Dvoch neplnoletých zasiahol prúd, vyliezli na odstavený vlak

27.04.2024 11:29

Dve neplnoleté osoby zasiahol na železničnej stanici v Malackách elektrický prúd. Stalo sa tak po tom, čo vyliezli na odstavený vlak.

škola, školák, žiak, hodina, vyučovanie, trieda

KVÍZ: Predveďte sa, akí ste slovenčinári. Nie je to tak zlé alebo také zlé?

27.04.2024 10:22

Kvíz rýchle preverí vaše znalosti slovenčiny. Ktorá z dvoch možností je správna?