Založ si blog

Bežný Slovák

Bežný Slovák (ďalej len BS) je psychicky narušený človek, preto sa mu nedá nič povedať, nič si nedokáže priznať a len veľmi ťažko sa za niečo ospravedlniť.

Jeho postoj k iným názorom a obzvlášť voči kritickým je opačný než by mal byť, je totalitný….. vždy má pravdu, nikdy sa nemýli a preto nikdy za nič nemôže….na vine sú vždy tí druhí, vždy niekto iný alebo niečo iné.

BS počúva len to, čo sa mu ľahko počúva, takže vždy vidí len to čo chce vidieť….takže vždy verí tomu, čomu chce. Je to to, čo ho nič nestojí….on je ten múdry, ten spravodlivý, ten „svätý „…. a mýlia sa vždy tí druhí, to oni sú vždy tí zlí.

BS je lacný človek, preto aj jeho názory vznikli tým najlacnejším možným spôsobom, bez práce, bez námahy, bez poctivého štúdia, bez akejkoľvej sebareflexie, bez schopnosti vstrebať kritiku. Kto si nič nedokáže priznať, ten sa nedokáže za nič ospravedlniť.. a teda na sebe ani nič napraviť…a teda ani sa vyvíjať. Takýto človek žije v rozpore so zákonom evolúcie a za to sa v živote draho platí.

Motá sa, potkýňa sa o vlastné nohy a prstom ukazuje na iných… to tí sú tí zlí, to oni môže za jeho problémy. Takto zle vychovaný, nezodpovedný človek je na príťaž sebe aj ostatným.

BS je lacný človek, preto vždy verí tomu, čo ho nič nestojí. Snaží sa rozmýšľať čo najmenej a aj naučiť sa čo najmenej, ale za múdreho, za geniálneho sa považuje. Jeho myslenie je nelogické – iracionálne.

Na Slovensku sa každý považuje za múdreho, ale nie sú všetci múdri…múdrych nie je ani väčšina, pretože nie je ľahšie stať sa múdrym než byť hlúpym. Je len ľahšie sa za múreho považovať…to nestojí nič.

Na Slovensku žije 5 miliónov „odborníkov“ na chyby iných, ale ranených úplnou slepotou voči tým vlastným.

Čo Slovák, to chrobák Truhlík, všade bol, všetko videl, všetkému rozumie najlepšie, na všetko má názor.

BS nedokáže kritiku prijať, ani dať….žije rovnako ako komunisti v totalite alebo diktátori v diktatúrach, filtruje, cenzuruje informácie, vytvára si okolo seba komunikačnú bariéru a z takýchto prefiltrovaných informácií si vytvára vlastný snový, únikový svet.

Vytesňuje, je to obranný mechanizmus ktorý si vytvoril ešte v detstve, keď bol systematicky napádaný prvými ľuďmi v jeho živote, jeho „rodičmi“. Tí mali byť k nemu tí najlepší, najtolerantnejší, najchápavejšími, najpriateľskými a pod., ale na Slovensku je to inak, to čo má byť hore je dole a naopak.

Vzťah BS k sebe samému je narušený, nedokáže si vážiť samého seba takého aký skutočne je, t.j. aj so svojimi chybami a nedostatkami, takže jeho ďalší obranný mechanizmus – narcizmus mu nedovolí zaujať najmä voči kritike žiadny normálny postoj….dokáže si vážiť samého seba len za cenu idealizovania si seba samého a povyšovania sa nad iných, čo sa prejavuje najčastejšie tým, že nadradzuje svoje názory nad názory iných.

BS vyrástol v nepravde, preto nevie ako vyzerá pravda, nevie si ju ani predstaviť a chýbajú mu aj nástroje na jej hľadanie….nedokáže ju hľadať a ani uniesť.

Jeho názory v skutočnosti ani nie sú názory, pretože vznikli tým najlacnejším možným spôsobom….sú to len jeho neoverené, nepotvrdené domnienky, založené na úplnej neznalosti problematiky. On im „samozrejme“ dáva oveľa vyššiu hodnotu, oveľa väčšiu váhu, ale to len preto, lebo ich vymyslel on sám.

To čo ale vzniklo tým najhorším možným spôsobom je jeho sebaobraz, vznikol bez diverzity myšlienok, bez plurality názorov neplodným – impotentným spôsobom, metódou myšlienkovej masturbácie….krížením vlastným myšlienok zasa len so svojimi myšlienkami.

Podobným spôsobom sa v niektorých komunitách v hlbokom úpadku (každý vie v ktorých) krížia aj príbuzní medzi sebou, bratranec – sesternica alebo ešte horšie. Takto potom vzniká zdegenerované potomstvo (napr.Downov syndróm), v myslení potom analogicky nezmysly, bludy, sebaklamy, ilúzie a pod.

Pravda sa rodí v diskusii, demokratickým spôsobom, ale jeho sebaobraz tak nevznikol, nezvíťazil v súťaži s inými názormi iných ľudí…žiadni ostatní diskutujúci sa nezhodli na tom, že ten jeho je najbližšie k pravde.

Slovenská spoločnosť je takéhoto primitívneho spôsobu myslenia plná, príčinou je tisíc rokov poroby a 40 rokov totality, slovenská spoločnosť je tým zdeformovaná, Slovensko je „kráľovstvo nezodpovedných“, tu nikto za nič nezodpovedá. Dobre to vidno aj na obrazovkách pri debatách politikov, každý má monopol – patent na pravdu a mýlia sa vždy tí druhí.

Sloboda a zodpovednosť sú dve strany jednej mince….kto ale vyrástol v neslobode (a to na Slovensku každý, viac alebo menej), ten sa ani nemôže správať zodpovedne, chýbajú mu rodičovské a iné vzory. Najväčším nepriateľom BS boli v jeho detstve jeho rodičia a v dospelosti je to on sám.

Práve preto je to tu také aké je a bude to trvať ešte veľmi dlho kým sa tu niečo zmení.

Niekomu sa môžu zdať tieto myšlienky príliš čierne, skutočnosť je ale ešte horšia.

V Iráne sa spustili oslavy po útoku na Izrael.

14.04.2024

Z Blízkeho východu sa nikdy v dohľadnej dobe nešírila do sveta múdrosť, ale práve naopak … vždy to bol tzv. nepokojný región … veľmi jemne povedané … Čím je niekto hlúpejší, tým menej si to dokáže uvedomiť, takže tí celkom najhlúpejší si ju neuvedomujú vôbec … preto obidve, tzv. zúčastnené strany sú si skalopevne isté, že právo [...]

Newsfilter: Pellegrini sľuboval pokoj a zmier, prišla ešte väčšia nenávisť.

11.04.2024

KomentáreDenník Na ďalší39 Totality a posttotality sú kráľovstvá krivých zrkadiel, kde to čo je hore sa javí ako to dole a naopak … kde sa obeť mnohým javí ako agresor a naopak … kde v žiadnom prípade nejde o pravdu ale len o to, čo sa komu práve hodí … a je to to, čomu sa mu najpohodlnejšie verí … čo zodpovedá jeho pokrivenej optike, [...]

Správa o duševnom stave slovenskej spoločnosti 😊

24.03.2024

Prvé kolo prezidentských volieb dopadlo nad očakávania dobre … to asi nečakal nikto … a je v úplnom rozpore so všetkými predvolebnými prieskumami, našťastie😊 akoby si veľa voličov, ktorí v parlamentných voľbách zvolili súčasnú vládu uvedomilo, že až také jednoduché to nebude, že sa vlastne „tak trochu“ unáhlili, takže v týchto voľbách sa [...]

archeológovia, Kremnička, Banská Bystrica

Unikát na Slovensku aj v okolitých štátoch: Miesto brutálnych popráv skúmajú archeológovia

20.04.2024 07:00

V lokalite krvavého masakru ide o novátorský počin slovenskej archeológie. V banskobystrickej časti Kremnička odštartovali výskum na mieste masových popráv.

blinken

Vojaci USA odchádzajú z Nigeru. Krajina sa zbližuje s Ruskom

20.04.2024 06:07

Spojené štáty v piatok súhlasili so stiahnutím svojich viac ako 1000 vojakov z Nigeru a ukončením svojej prítomnosti v tejto krajine.

kastiel cunovo

Mestá a obce kritizujú nápad rezortu kultúry. Odkazujú: predaj pamiatok je zložitý, novinky situáciu zhoršia

20.04.2024 06:00

Rezort pripustil, že nemá v rozpočte vyčlenené prostriedky na ich kúpu a doteraz si predkupné právo neuplatnil ani raz.

Russia International Women's Day

Putin stratil na Ukrajine už oveľa viac vojakov ako Brežnev v Afganistane. A koľko padlých má Zelenskyj?

20.04.2024 06:00

Ukrajinci tvrdia, že zlikvidovali viac ako 450-tisíc Rusov. Moskva však hovorí len o 6-tisícoch svojich padlých. K reálnemu údaju sa asi priblížila BBC.